تحلیل بنیادی چیه؟

مواقعی که قصد انجام معامله ای رو داریم الزاما قیمتی که مشخص کردیم ارزش واقعی دارایی مورد معامله رو مشخص نمیکنه چرا که در زمانی که نیاز شدید به پول نقد داریم قیمت رو پایین مشخص میکنیم و یا در زمانی که عجله ای برای فروش نداریم میتونیم دستمون رو بالاتر بگیریم (در نتیجه قیمت گذاری میتونه تحت تاثیر عوامل مختلفی بالاتر یا پایین تر از ارزش واقعی اون دارایی قرار بگیره.)

معامله گران در بازار بورس هم معمولا تحت تاثیر عوامل بیرونی یا درونی شرکت مثل اخبار شایعات تنش های سیاسی و … قیمت یک سهم رو هیجانی و با فاصله از ارزش واقعی اون مشخص میکنند. حالا سوال اینجاست که ما چجوری میتونیم ارزش واقعی یه سهم رو مشخص کنیم؟

ابتدا باید به این نکته اشاره کنم که ارزش گذاری فرآیندی هست که متغیر های زیادی در خروجی نهایی اون تاثیر گذاره، پس کاملا طبیعیه که تحلیلگران راجع به یک یا تعدادی از این متغیر ها عقیده متفاوتی داشته باشن و در نهایت ارزش یک سهم از نظر اونها متفاوت باشه هرچند که معمولا در یک محدوده هست.

حاالا برای ارزش گذاری یک سهم ما باید به سراغ تحلیل بنیادی بریم چرا که تحلیل بنیادی سبکی از تحلیل سهام است که هدف نهایی اون مشخص کردن ارزش یک سهم و مقایسه با قیمت فعلی سهم برای بهتر تصمیم گرفتن در فرآیند سرمایه گذاری هست.

یک تحلیل گر زمانی که مشغول فرآیند تحلیل کردن با روش بنیادی میشه یعنی از سه مبحث حسابداری مدیریتی، اقتصاد کلان و مالی استفاده میکنه تا بتونه ارزش تقریبی هر سهم رو بدست بیاره.

هر کدوم از این سه شاخه قسمتی از جاده ی مه آلود ارزش گذاری رو برای ما شفاف میکنه به طوریکه به وسیله حسابداری مدیریتی سعی میکنیم  با بررسی آمار و ارقام خلاصه عملکرد شرکت در گذشته رو ارزیابی و با رقبای خودش مقایسه کنیم. به کمک علم اقتصاد کلان سعی میکنیم چشم اندازی از آینده شرکت داشته باشیم و نهایتا علم مالی به ما کمک میکنه که بتونیم دارایی هارو ارزش گذاری کنیم و به جمع بندی در مشخص کردن ارزش سهم برسیم.

 

اینجا باید به این نکته اشاره کنم ، شرکت هایی که در بازار بورس پذیرفته شدند و سهامشون قابل معامله هست موظف هستند اکثر اطلاعات و اخبار مهم و تاثیرگذار به همراه اطلاعات مالی و عملکردی شرکت رو به صورت منظم در سامانه کدال (www.codal.ir) برای سهامداران منتشر کنند تا سهامدار بتونه با استناد به منابع معتبر تحلیل بنیادی خودش از شرکت رو شروع کنه، در غیر این صورت جریمه های از قبل مشخص شده ای شامل حال این شرکت ها میشه.

 

در آخر یک تحلیلگر بنیادی در پایان تحلیل خودش به یکی از سه نتیجه ی زیر میرسه :

_قیمت سهم برابر با ارزش تقریبی بدست اومده هست.

_قیمت سهم بالاتر از ارزش تقریبی بدست اومده هست.

_ قیمت سهم پایین تر از ارزش تقریبی بدست اومده هست.

که در حالت سوم از نظر تحلیل بنیادی سهم برای سرمایه گذاری کردن مناسبه (البته به شرطی که بین قیمت سهم و ارزش تقریبی بدست اومده اختلاف قابل توجهی وجود داشته باشه)

حالا توصیه میکنیم برای درک بهتر مقاله به دو سوال زیر روی یک کاغد پاسخ بدید:

1_تحلیل بنیادی و هدف این سبک تحلیلی چیه؟

2_چه علومی در تحلیل بنیادی وجود داره و هرکدوم چجوری در فرآیند تحلیل به ما کمک میکنه؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *